10 kroků k neplýtvání jídlem

V minulém článku jsme psali, že domácnostem v plýtvání jídlem zdárně šlapou na paty restaurace. Každá totiž vyhodí ročně průměrně 50 tun potravinového odpadu. Zařaďte se mezi podniky, které se hrdě hlásí k rozumnému nakládání s jídlem, a nevyhazujte nic zbytečně. Stačí k tomu opravdu málo. Podívejte:

 

  1. Určete člověka (nebo tým), který bude zodpovědný za to, aby se u vás jídlem neplýtvalo. Znáte to. Když všichni dělají všechno, ve finále nedělá nikdo nic.
  2. Monitorujte a analyzujte. Zjistěte, kde se bere největší množství vašeho odpadu. Podle statistik skončí 4 až 10 procent potravin v koši ještě předtím, než se dostanou k hostům na stůl. A mnohem větší množství jídla se vyhodí z nedojedených talířů.
  3. Plánujte. Stačí vám tužka a papír k tomu, abyste si naplánovali zero waste menu, ve kterém využijete každou surovinu od A do Z.
  4. Buďte kreativní. Včerejší chleba nemusí do koše! Může posloužit jako skvělé krutony do polévky. Stejně tak vyprané slupky ze zeleniny, kosti a odkrojky masa bez problémů proměníte ve skvělý vývar.
  5. Prodlužte trvanlivost jídla. Respektujte potřeby jednotlivých surovin a správně je skladujte. V opačném případě zkrátíte jejich dobu použitelnosti. U surovin, kterých jste nakoupili víc, než zužitkujete, popřemýšlejte, jak je uskladnit, aby neskončily v koši. Hodit se může mrazicí box, sušení nebo zavařování.
  6. Skladujte správně. Mějte přehled o tom, jak staré suroviny máte v lednici a jaká je jejich doba trvanlivosti. Omezit plýtvání pomůže pravidlo pravé strany. Všechny nové nákupy dávejte vpravo a postupně je přesouvejte doleva, jak je odebíráte a plyne jejich doba použitelnosti.
  7. Mějte nabroušeno. Nevěřili byste, kolik jídla vám ušetří pořádně nabroušené nože a škrabky. Přitom třeba při filetování je přesný řez důležitější než cokoli jiného.
  8. Nabízejte jídlo s sebou. Vybavte se jednorázovými obaly na jídlo (za ekologické a recyklovatelné dostanete od zákazníků velké plus) a nabízejte hostům možnost zabalit si nedojedené jídlo s sebou domů. A zákazníkům, kteří si na jídlo přinesou vlastní nádobu, můžete nabídnout slevu.
  9. Snižte ztrátu. Za vyhazování jídla vás majitel určitě nepochválí. A co kdybyste ke ztrátám přistoupili netradičně? Nabídnout přebytek uvařených jídel za poloviční cenu třeba dvě hodiny před zavíračkou vám pomůže snížit ztrátu a zároveň to bude ta nejlepší pozitivní reklama, kterou si můžete přát.
  10. Třiďte odpad. Ne všechno lze beze zbytku zužitkovat, ale skoro vše lze třídit. Zvažte odvoz organického odpadu na blízkou komunitní zahradu a všechen odpad se naučte třídit.
Zpět na články