
10 kroků k neplýtvání jídlem
V minulém článku jsme psali, že domácnostem v plýtvání jídlem zdárně šlapou na paty restaurace. Každá totiž vyhodí ročně průměrně 50 tun potravinového odpadu. Zařaďte se mezi podniky, které se hrdě hlásí k rozumnému nakládání s jídlem, a nevyhazujte nic zbytečně. Stačí k tomu opravdu málo. Podívejte:
- Určete člověka (nebo tým), který bude zodpovědný za to, aby se u vás jídlem neplýtvalo. Znáte to. Když všichni dělají všechno, ve finále nedělá nikdo nic.
- Monitorujte a analyzujte. Zjistěte, kde se bere největší množství vašeho odpadu. Podle statistik skončí 4 až 10 procent potravin v koši ještě předtím, než se dostanou k hostům na stůl. A mnohem větší množství jídla se vyhodí z nedojedených talířů.
- Plánujte. Stačí vám tužka a papír k tomu, abyste si naplánovali zero waste menu, ve kterém využijete každou surovinu od A do Z.
- Buďte kreativní. Včerejší chleba nemusí do koše! Může posloužit jako skvělé krutony do polévky. Stejně tak vyprané slupky ze zeleniny, kosti a odkrojky masa bez problémů proměníte ve skvělý vývar.
- Prodlužte trvanlivost jídla. Respektujte potřeby jednotlivých surovin a správně je skladujte. V opačném případě zkrátíte jejich dobu použitelnosti. U surovin, kterých jste nakoupili víc, než zužitkujete, popřemýšlejte, jak je uskladnit, aby neskončily v koši. Hodit se může mrazicí box, sušení nebo zavařování.
- Skladujte správně. Mějte přehled o tom, jak staré suroviny máte v lednici a jaká je jejich doba trvanlivosti. Omezit plýtvání pomůže pravidlo pravé strany. Všechny nové nákupy dávejte vpravo a postupně je přesouvejte doleva, jak je odebíráte a plyne jejich doba použitelnosti.
- Mějte nabroušeno. Nevěřili byste, kolik jídla vám ušetří pořádně nabroušené nože a škrabky. Přitom třeba při filetování je přesný řez důležitější než cokoli jiného.
- Nabízejte jídlo s sebou. Vybavte se jednorázovými obaly na jídlo (za ekologické a recyklovatelné dostanete od zákazníků velké plus) a nabízejte hostům možnost zabalit si nedojedené jídlo s sebou domů. A zákazníkům, kteří si na jídlo přinesou vlastní nádobu, můžete nabídnout slevu.
- Snižte ztrátu. Za vyhazování jídla vás majitel určitě nepochválí. A co kdybyste ke ztrátám přistoupili netradičně? Nabídnout přebytek uvařených jídel za poloviční cenu třeba dvě hodiny před zavíračkou vám pomůže snížit ztrátu a zároveň to bude ta nejlepší pozitivní reklama, kterou si můžete přát.
- Třiďte odpad. Ne všechno lze beze zbytku zužitkovat, ale skoro vše lze třídit. Zvažte odvoz organického odpadu na blízkou komunitní zahradu a všechen odpad se naučte třídit.