3 tipy, jak vybírat nůž – největší poklad kuchaře

V podstatě nejcennější kuchyňské náčiní… Ti nejlepší si pořizují za nehorázné peníze vlastní sady a ochraňují je jako oko v hlavě. Řeč je o „obyčejném“ kuchyňském noži. Tento relativně malý nástroj může za to, jak často se pořežete i jak zruční v kuchyni budete. Jak vybrat ten, který nebudete chtít dát z ruky?

Hlavně se nesnažte ušetřit

Zapomeňte na nákup v hypermarketech a omrkněte nabídku profesionálních gastro obchodů. Na první pohled vám možná cena nožů vyrazí dech, pohybuje se totiž až v řádech tisíců, tahle investice se ale opravdu vyplatí. Nůž si totiž nekupujete na pár měsíců, ale při dobrém zacházení na spoustu let.

Musí sedět jako ulitý

Na nákup profi nožů musí osobně každý, kdo chce ovládat kuchyni gastronomického, a tedy i ostří profesionálních nožů. A ne, rozhodně nemyslíme návštěvu e-shopu. Nůž, se kterým bude kuchař krájet, mu musí perfektně sednout do ruky. Vytipujte si od zkušených kolegů prověřené značky, ale osobně si každý nůž vyzkoušejte. Nesmí být příliš těžký a neměl by ani klouzat z ruky. Uvědomte si, že s touhle nepostradatelnou drobností pracujete až několik hodin v kuse a nesprávný pracovní nástroj by vám mohl způsobit poranění nebo vleklé zdravotní potíže, třeba v podobě zánětu karpálního tunelu. Pokud se vůbec chcete vyvarovat zraněním a zdravotním problémům, podívejte se na hospodské bezpečnostní patero.

„ Nůž si totiž nekupujete na pár měsíců, ale při dobrém zacházení na spoustu let.“

3 kousky = nezbytné minimum  

Nezbytné minimum pro kvalitní práci v kuchyni jsou tři nože. Jeden velký, univerzální, s čepelí dlouhou 21 až 26 centimetrů klasického tvaru pro hrubší práci. Druhým je tenký nůž na plátkování masa a do třetice malý nůž na zeleninu. Svatou trojici čepelí byste měli doplnit podle zaměření své kuchyně. V rybí restauraci se neobejdete bez tenkého pružného filetovacího nože. Hodit by se mohl i pevný velký vykosťovací nůž. Zvlášť pokud denně zpracováváte větší kusy masa. No a pak jsou tu třešničky na dortu. Třeba nože s tenkým dlouhým ostřím vhodné na krájení extrémně tenkých plátků carpaccia. Nebo vroubkované nože na pečivo, speciální na sýry a ozdobné na zeleninu.

PS. Hýčkejte si je

O nože se musíte každodenně starat jako o dítě. Udržujte je ostré, nemyjte je v myčce a skladujte je tak, aby se ostřím nedotýkaly a netupily.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články