Chcete krb? Zvažte, kam se hodí a jak se o něj postaráte

Stojíte o útulný podnik? Vyřešit to může krb nebo krbová kamna s živým ohněm. Krb pomůže vytvořit pohodovou atmosféru, romantiku, oheň uklidňuje. Ale vše má svá pravidla a personál bude mít práci navíc.

Krb nebo krbová kamna je nutno dimenzovat na daný prostor, dodržovat pravidla a výběr i instalaci řešit s odborníkem. Ať už je to přímo výrobce, kamnář, specializovaná firma, nebo architekt. Také komín musí splňovat normy a mít pravidelnou revizi. Z hlediska bezpečnosti je potřeba zajistit i to, aby v blízkosti ohně nebyly hořlavé materiály a nikdo se nespálil.

Kam se hodí krb

Na podrobnosti jsme se vyptali architekta Martina Rybáře z ateliéru Rössler Rybář architekti. Jeho praktické rady jsou vodítkem, jak krb nebo krbová kamna vybírat.

Podle Martina je poměrně obtížné umístit do interiéru restaurace otevřený krb (bez zakrytí sklem) tak, aby na něj vidělo co nejvíce hostů a zároveň aby některé hosty neobtěžoval sálavým horkem a nečistotami. „Minimálně metr od okraje krbu musí být nespalná podlaha a nemělo by se používat dřevo, které vystřeluje uhlíky. Tento typ krbu mohu doporučit jen do menších specifických podniků, například horských chat, venkovských usedlostí a podobně. Je to krb, který produkuje pouze sálavé teplo, takže jako zdroj tepla je problematický a bývá obtížné jeho provoz sladit se sofistikovanými systémy vytápění a vzduchotechniky,“ objasňuje. S tím, že alternativou krbů na dřevo jsou hlavně pro modernistické městské interiéry plynové krby. „Jejich instalace a provoz jsou jednodušší a mají zajímavé možnosti atypických rozměrů ohnišť – jejich šířka může být až několik metrů,“ dodává.

„Nepoužívejte dřevo, které vystřeluje uhlíky.“

Krby také podle něj zpravidla vyžadují větší vnitřní profil komína, než je ten běžný. Pokud není možné postavit nový komín nebo profrézovat stávající, nelze o otevřeném krbu ani uvažovat. Pro stavbu krbu jako zdroje tepla pro vytápění nebo pro stavbu komína je potřeba získat stavební povolení.


Pokud chcete stavbu krbu spojit s celkovou rekonstrukcí podniku, zjistěte, jak na to, v článku Jak si ušetřit spoustu nervů a peněz při rekonstrukci restaurace.


Kdy stačí kominík?

Uzavřené krby, kde je ohniště zakryté, jsou podle něj praktičtější. „Jejich význam pro atmosféru interiéru je však oslabený téměř chybějícím působením na jiné smysly, než je zrak. I s tímto typem krbu jsou spojeny určité provozní nároky, a proto doporučuji zvážit jeho instalaci zvláště tam, kde host ani něco takového nečeká – třeba v podnicích ve městě a s převážně denním provozem. Tento typ krbu však lze využít i jako zdroj ohřevu vzduchu,“ vysvětluje.

Podobné je to u krbových kamen. Mají sice menší okénka s ohněm, ale výhodou je podle Martina výrazně nižší pořizovací cena a většinou možnost připojení na běžný komín. Pro instalaci krbových kamen do stávajícího komína stačí jen revize kominíka.

Maso z krbu

Na krbové scéně se najdou i originální řešení. Tak firma Hrdina & České pískovce postavila tradiční anglický krb s otevřeným ohništěm pro restauraci Svatojánský dvůr na pražském Střížkově. Krb je dimenzovaný pro opékání kachen, kuřat a steaků přímo před zákazníky. Podnik sídlí v někdejším barokním dvoře z poloviny 18. století – do takového prostoru krb zapadá a je součástí konceptu, stejně jako je jídlo z krbu specialitou jídelního lístku.

Proškolte personál

V restauraci Na Šancích v pražských Horních Měcholupech v zimě zapalují otevřený krb hlavně večer a vytvářejí atmosféru jako někde v chalupě na horách. „Když je přítmí, hoří krb a venku je třeba i sníh, je to moc pěkné,“ říká Antonín Tichý, který se stará o provoz podniku. O tom, jak se atmosféra zákazníkům líbí, svědčí i to, že si někteří při rezervaci přejí sedět právě u krbu.

Pokud si však do podniku krb pořídíte, počítejte s prací navíc. „Personál musí krb správně roztápět a udržovat, aby se do restaurace nekouřilo. Je nutno také zajišťovat dřevo. Používáme jen tvrdé dřevo a na zimní sezonu se připravujeme už v létě,“ uvádí Antonín, který pečlivé proškolení personálu, aby uměl s krbem zacházet, považuje za klíčové. K tomu je také potřeba počítat s pravidelnými revizemi komínů, které musí podnik zajistit.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články