Čistota půl zdraví platí i v restauracích

Znáte pravidlo prvního dojmu? Říká, že 55 procent lidí si na váš podnik udělá názor během prvních zhruba 10 vteřin. A tento názor už se pak těžko mění. Velkou měrou se na něm podílí nejen to, jak vypadají interiéry nebo jak to u vás voní, ale hlavně, jak působí váš personál. Na place i v kuchyni. Abyste mohli pravidlo prvního dojmu využít ve svůj prospěch, stačí docela málo – pár jednoduchých pravidel.

  1. Dodržujte zákony. I když by to mělo být samozřejmostí, v českých restauracích najdete spoustu pracovníků bez zdravotního průkazu nebo nepoužívajících ochranné pomůcky.
  2. Nechoďte do práce nachlazení. Kašlat a smrkat nad připravovaným jídlem nebo při komunikaci s hosty je prostě tabu. Lepší službu svému zaměstnavateli uděláte, když zůstanete dva tři dny doma.
  3. Noste vhodné oblečení. Personál restaurace by měl být jasně rozeznatelný od hostů, pod pracovním oblečením by neměl nosit nenosit oblečení civilní, a hlavně vše udržovat perfektně čisté. Ani vy byste nechtěli jíst polévku, kterou vám přinese číšník ve špinavém tričku.
  4. Nezapomínejte na pokrývku hlavy. To se týká především těch, kdo pracují v kuchyni. Čepici je potřeba nasadit na hlavu předtím, než vkročíte do kuchyně, a měla by zakrývat všechny vlasy.
  5. Myjte si ruce. Tohle jste pravděpodobně slýchávali už od maminky, teď je načase to začít dodržovat. V kuchyni hlavně po práci se surovinami, které by se mohly vzájemně kontaminovat (v těchto případech použijte i rukavice). U všech by pak mělo platit, že si ruce opláchnete po podání ruky s hosty, smrkání, použití hadru na utírání, manipulaci s penězi… Od věci není ani používání antibakteriálních gelů.
  6. Sáhněte po vhodné a funkční kosmetice. Stále se najde řada lidí, kteří neznají pojem antiperspirant a pro které je čištění zubů příležitostnou činností. Kdo chce působit příjemně, měl by ostatním vonět. V pracovní výbavě každého zaměstnance by proto neměl chybět deodorant nebo antiperspirant, nevtíravý parfém, vlhčené ubrousky na otření zpoceného obličeje a pudr pro dámy.
  7. Pozor na přehnané líčení a nezapomenutelný vzhled. Do práce nepatří módní výstřelky v oblékání, účesech ani líčení. Cení se střízlivost a „čistý“ styl. Co to znamená? Jemné líčení, vlasy ideálně stažené tak, aby nepoletovaly kolem hlavy, decentní nehty bez laku nebo s nějakým neutrální barvy a šperky buď úplně vynechte (při práci v kuchyni mohou být příčinou úrazů nebo semeništěm bakterií), nebo si nasaďte ty nejumírněnější.
  8. Jakékoli zranění hned ošetřete a zakryjte voděodolnými náplastmi a obvazy. Aby nedošlo ke kontaminaci jídla, je vhodné použít i rukavice.
  9. V kuchyni a na place nekuřte a nejezte. Pokud svému zlozvyku nedokážete odolat, praktikujte ho venku, a hlavně tak, aby vás nikdo neviděl. Po cigaretě si umyjte ruce a použijte ústní sprej a parfém. Jíst by měl všechen personál mimo dohled hostů i mimo kuchyň.
  10. Alkohol si nechte po práci. Opilost se toleruje hostům, ne obsluze.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články