Dětské menu – výborné suroviny i zábavné servírování si nechte zaplatit

Kuřecí nugety či plátek, špagety al pomodoro a krupicová kaše. Toto je svatá trojice dětského menu. Spousta rodičů by pro své potomky chtěla i jinou nabídku. Ale aspoň jednu z těchto položek si ponechte na jídelním lístku.

Sázkou na jistotu to začíná

Možná je to trochu překvapivé doporučení, ale vždy na prvním místě nabídněte, co každý rodič očekává: jistotu ze svaté trojice! Ty skutečně zajímavé ideje pro dětské stravování umístěte za ni, uklidnění rodiče dětem rádi nabídnou něco alternativního, budou-li si jistí, že mají v záloze spolehlivou stálici.

„Předložte dětským hostům opravdové jídlo a ukažte jim, že je skvělé.“

Mlsné jazýčky

Dětské chutě jdou zdánlivě proti zásadám zdravé a zodpovědné výživy. Smažené, slané a příliš sladké potraviny patří mezi jejich nejoblíbenější. Na druhou stranu, reálná dětská chuť je mnohem jemnější a citlivější než u dospělých. Této citlivosti, určité panenskosti, je u dětských hostů nutno vyjít vstříc. Základem jsou nejlepší suroviny. Nedozrálé, zbrkle sklízené ovoce, jiné než prvotřídní maso nebo vadně zpracovávané suroviny u dětí neobstojí. Proto jim nabídněte top kvalitu: předložte dětským hostům opravdové jídlo, ukažte jim, že je skvělé, a naučte je váš produkt vyžadovat. Rodiče, vděční, že jejich dítě s chutí snědlo kus dobrého masa nebo čerstvé ovoce, se k vám budou vracet.

Jak nakládat s ingrediencemi

Maso: struktura masa musí být zachovaná, tvar by měl být přizpůsobený dětské puse a chuť jemnému jazýčku. Předkládat můžete maso na všechny způsoby. Obzvláště vhodná jsou vařená a dušená masa – hlavně menší děti je neodmítají.

Zelenina: speciálně kvůli větším dětem (asi od tří let) zeleninu připravujte o něco tvrdší než dospělým. Na příliš vařené zelenině dětem vadí především nepřítomnost jasné, pevné struktury a podezřelá textura i barva.

Polévky: děti si rády dají vývar. Hlavně nesmí být přesolený, uberte na chemických dochucovadlech. Dítě v polévce rádo rozeznává jednotlivé kousky: mrkev, maso, nudle.

Čerstvé ovoce a zelenina: není pravda, že je děti nejedí. Zkuste jim nabídnout třeba malý ovocný salát s javorovým sirupem nebo vtipně ozdobte porce zeleninou.

Servírování: je to banální, ale funguje to. Kdykoli se vám na talíři podaří vytvořit něco, co připomíná obličej, je vyhráno. Vláček z masa nebo brambor, kterému se ujídají vagónky, je také skvělá volba. Kupte do polévky těstoviny ve tvaru písmen a z ovoce vykrojte srdíčka. Rodiče vás budou milovat.

Cenotvorba dětských porcí a polovičních jídel

Představa, že poloviční porce znamená poloviční náklady, je stejně naivní jako poloviční cena takové porce. Jak si to spočítat?

  • Buďte sebevědomí: plnohodnotný servis, který vždy zvládne i dětské hosty, si tyto výkony musí nechat zaplatit. Ano, děti jsou malé a snědí málo, ale vyžadují plnou pozornost, plné nasazení, plný zájem.
  • Spočítejte si práci, ingredience, místo: i malou porci je potřeba připravit. Vhodné ingredience musí někdo vybrat a koupit, ovoce omýt a oloupat, nakrájet a naservírovat. I když si vystačíte s malými talířky, stejně je něčí ruce musí vložit do myčky. I malé dítě zabírá v restauraci jedno místo.
  • Počítejte vedlejší náklady: to kvůli dětem jste pořídili přebalovací pult, na zahrádce zabírá dětské pískoviště a houpačka místo pro tři stoly, to pro děti máte dětské stoličky a prostíráte dětské příbory.
  • Zkuste to okouknout jinde: děti jsou nároční hosté a vyžadují od personálu vysoké nasazení. I dětské menu je náročná věc. Zkuste své zaměstnance motivovat k tomu, aby zvládli dětské hosty, novým školením nebo stáží, vzdělávejte je.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články