Jak se poprat s alergeny na menu

Ačkoliv je značení alergenů strašákem už od konce roku 2014, mnoho provozovatelů restaurací s nimi bojuje dodnes. Málokdo pak ví, že si laxním přístupem může vykoledovat pokutu v řádech až desítek milionů korun. Pojďme si tedy tuto problematiku pro jistotu zrekapitulovat.

Potravinových alergií nebo intolerancí mezi lidmi podle statistik rapidně přibývá. Není proto divu, že se tento fenomén promítl i do provozů restaurací a od prosince 2014 jsou hospodští povinni alergeny obsažené v pokrmech zákazníkům jasně sdělovat. Abyste se sami nemuseli příslušnými předpisy složitě prodírat, připravili jsme pro vás praktickou rekapitulaci, jak s nimi v praxi naložit.

Učený personál nestačí

Řada lidí se domnívá, že značení může snadno obejít kouzelnou formulkou „veškeré informace o alergenech vám ochotně sdělí obsluha“. Pravdou je, že takové řešení by vám mohlo spíše zavařit. I kdyby uměl každý číšník vyjmenovat alergeny do posledního arašídu, může se nechtěně splést nebo ho nepozorný zákazník přeslechne. V nejhorším případě si tak můžete vykoledovat žalobu kvůli ohrožení na zdraví. A tam je pak zákazník v nesporné výhodě, protože informaci o ústním sdělení přítomnosti alergenu vám těžko někdo potvrdí. Takový spor vás pak může přijít až na desítky milionů korun. I proto je mnohem lepší, když je vše černé na bílém a pečlivě informovaný personál je jen jakousi třešničkou na dortu.

Co je psáno, to je dáno

I když se vypisování jednotlivých alergenních složek v pokrmech zdá jako únavná a zbytečná práce, důslednost se vyplatí. Zvolit můžete rovnou několik způsobů, jak si vše usnadnit.

Jedním z nich je možnost opatřit alergeny číslicemi, které je v menu zastupují, a úplný seznam s vysvětlivkami k číslicím uvést až na konci jídelního lístku. Díky tomu především ušetříte místo.

Možné je také uvést příslušný alergen v závorce u pokrmu nebo ve vysvětlivce pod pokrmem, kdy jej jasně slovy pojmenujete. Tento postup je sice o něco náročnější na prostor, ale je vstřícnějším krokem k zákazníkovi, který nemusí složitě luštit složení na zadní straně menu. V nejpečlivějším případě je pak možné vypsat pod každým chodem celkové složení pokrmu a alergeny v něm barevně nebo tučně vyznačit.

Jak to může vypadat

Šafránové rizoto s krevetami

Alergeny: 2, 7


Šafránové rizoto s krevetami

Alergeny: korýši, mléko


Šafránové rizoto s krevetami

(obsahuje korýše, mléko)


Šafránové rizoto s krevetami

Složení: rýže arborio, máslo, cibule, šafrán, krevety, smetana


Co si koleduje o pokutu

Toto jídlo obsahuje alergeny 2 až 7

Všechny naše pokrmy obsahují všechny alergeny

Naše jídla žádné alergeny neobsahují

Podívejte se na seznam alergenů

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články