Jak si ušetřit spoustu nervů a peněz při rekonstrukci restaurace

Slovo rekonstrukce dává tušit, že to, do čeho se chystáte pustit, bude bolet. Finančně, energeticky i časově. I když je rekonstrukce podniku náročný proces, lze jím projít téměř bezbolestně. O radu, jak to udělat, jsme poprosili architekta Jana Beka.

Předem si vše důkladně promyslete

Ještě než začnete shánět architekty, projektanty a dodavatele, dejte si čas na promýšlení, jak by měl výsledek vypadat. Na první pohled se to může zdát jako ztráta času, ale když budete schopni si jasně říct, co se vám líbí a co ne, ušetříte sobě i architektovi spoustu práce. A tím i sobě peněz. Skvělým zdrojem inspirace je Pinterest, ze kterého můžete sesbírané nápady na interiéry gastronomických zařízení architektovi nasdílet. Spoustu zajímavých nápadů však najdete všude kolem sebe. Stačí se dívat.

Při výběru architektonického studia buďte pečliví

Výsledkem vaší spolupráce s architektem by měly být tři stupně dokumentace. Prvním je studie. V té architekt přenese na papír, jak by měla vaše restaurace ve finále vypadat. Součástí studie je kromě vizualizace také budoucí design podniku, půdorysy, dispozice, řezy. Po dohodě s architektem může být detailnější a obsahovat třeba i výkres podlahových krytin, nadesignování obkladových materiálů nebo soupis navrhovaného nábytku. Z vašeho pohledu jde o nejdůležitější dokument. Měl by totiž ztvárňovat budoucí realitu vašich představ.

Architektonické studio Jan Bek architekt

V portfoliu Jana Beka najdete téměř vše, na co si vzpomenete – od rekonstrukcí bytů až po restaurace či kanceláře. Tento architekt má ale přehled i v nejnovějších trendech, a tak se rád postará i o vybavení vašeho podniku originálním nábytkem a doplňky designových nábytkářských firem.

Základem jsou dokumentace

Jakmile si studii s architekty odsouhlasíte, vrhnou se do práce specializovaní projektanti, aby připravili projektovou dokumentaci. Pro stavební úřad a nutná povolení budete potřebovat tzv. DSP (dokumentaci pro stavební povolení), pro realizaci pak DPS (dokumentaci pro provedení stavby), která slouží pro kontrolu postupu prací stavebnímu dozoru. V první jmenované projektant rozkreslí jednotlivé konstrukční prvky v jejich finální podobě, třeba koncové prvky elektra. V DPS je pak vše detailně rozkreslené. To se týká rozvodů elektrické sítě, umístění jističů i jednotlivých světel. Studie musí dopodrobna vyřešit zdravotechniku (tedy vodu, odpady, plyn), gastro- a vzduchotechniku.

A na závěr by neměla chybět realizační projektová dokumentace s výkazem výměr, položek a cen. Tu budou potřebovat vaši dodavatelé, aby stavební proces dokázali dovést do zdárného konce. Stavební zákon ji sice nevyžaduje, ale zvlášť při komplikovanějších rekonstrukcích byste s ní měli pracovat.

Dodavatele si pojistěte

Už jen při představě jednání se stavební firmou se vám ježí vlasy na hlavě? Když si hned na začátku stanovíte jasná pravidla, dá se čekat, že spolupráce proběhne ke vzájemné spokojenosti. Stavět proto začněte až poté, co budete mít se stavební firmou uzavřenou smlouvu o dílo. Písemně a s jasně stanovenou cenou, harmonogramem prací i sankcemi v případě jejich nedodržení.

Boj s legislativou

Jednání s úřady se nevyhnete, ať bude rekonstrukce podniku jakkoli velká. Se kterými institucemi přijdete do kontaktu, jsme psali v článku o tom, jak založit vlastní bistro. Abyste maximálně zkrátili čekací doby na potřebné úřední inspekce, dejte úřadům vždy s předstihem vědět, kdy by se vám jejich návštěva hodila. O kolaudaci nebo návštěvu hygienické stanice můžete požádat třeba už měsíc před finalizací stavebních prací.

3 tipy architekta Jana Beka, aby stál výsledek za to:

  1. Jakmile se jednou rozhodnete a odsouhlasíte základní studii, pokud možno už nic podstatného a konceptuálního neměňte. I když se může z vašeho pohledu zdát, že jedna změna v architektonických plánech nic neznamená, v důsledku se dotkne celého projektu. „I sebemenší změna má za následek nutnost upravovat studii a plány, takže se pak práce prodražují a vše se časově protahuje. Nehledě na výsledek, který pak mívá k ideálu daleko,“ říká Bek.
  2. Výsledkem povedené rekonstrukce restaurace by měl být spokojený zákazník. A ten bude jen v případě, že se mu u vás bude dobře sedět (investujte do pohodlného sedacího nábytku), bude mít přiměřeně světla (ideální je variabilní osvětlení se stmívači), nic se mu u vás nestane (určitě sáhněte po dlažbě s protiskluzovou úpravou) a neodejde načichlý pachy z kuchyně (dobře fungující vzduchotechnika by měla být standardem).
  3. Sledujte zahraniční trendy. Každý rok se v italském Miláně koná výstava Salone del mobile, kde jsou vidět nábytkářské a designové trendy následujícího roku. Jestli se chystáte na rekonstrukci právě teď a chcete mít ve výsledku podnik podle nejnovější módy, měli byste vsadit na tmavší interiér (např. dřevěné nebo betonové stěny) v kombinaci se „starokovem“ – mědí, mosazí nebo kovem v bílé nebo černé barvě.

Zpět na články