Jigger je barmanův dobrý přítel

Přelévání alkoholu z odměrky do skleničky je jedna z mnoha součástí barmanského řemesla a umění. Když se díváte pod ruku mistrovi, s jiggerem (neboli odměrkou) zachází rychle, čistě a elegantně. Proto nás zajímalo, jak to ti nejlepší dělají. Uvidíte, že se vám takové know-how hodí nejen do baru, ale i do kavárny či bistra.

Zeptali jsme se na to bartendera Vítězslava Ciroka z pražského Coctail Baru L’Fleur. Dostal od nás otázku, jaké jsou jeho tipy a triky pro práci s jiggerem. Nejen ty, díky nimž pracuje čistě a esteticky. Ale také ty, s jejichž pomocí zároveň neošidí sebe ani hosta. Protože i když jde o proces, který je chytlavý na oko, nakonec jde při práci s odměrkou přece jen hlavně o přesnost.

Jak na jigger čistě a beze ztrát

„Jigger je jako váš zaměřovač. Člověk se ho musí v první řadě naučit vnímat jako přítele. Jako součást své práce a brát ho jako kus sebe. Jakmile člověk s jiggerem splyne, je to hned znát a práce nabírá jiný rozměr,“ objasňuje na úvod Vítězslav Cirok a hned přidává pár svých zcela praktických tipů:

  • Používejte jigger s ryskami a znejte přesně jejich míry. A ověřte si jejich kalibraci. Někdy výrobce uvádí nějakou kalibraci, ale realita může být jiná.
  • Mějte jigger vždy na jednom místě, abyste nemuseli uvažovat, kde je – práci to hrozně zrychluje. Důležité je mít odměrku na opačné straně ruky, než kterou barman bere lahev. Tedy pravák ho bude mít na levé straně, levák na pravé straně. Nedochází pak totiž ke křížení rukou.
  • Dobré je mít jigger s ostrými hranami, aby se odměřovaná tekutina hezky lámala do skleničky a nestékala po stranách odměrky. Pracuje se pak čistěji, bez zbytečných ztrát.
  • Po každém odměření (pokud neodměřuji stejnou tekutinu) je třeba jigger opláchnout. Vyhneme se pak omylu, kdy třeba po mezcalu naléváme vodku do martini a najednou má vodka nežádoucí kouřový nádech.
  • A klíčový tip: Buďte poctiví! Přelitím nebo podlitím vždy okrádáte buď majitele a tým, nebo hosta.

Vytrénujte ruku a buďte přesní

Vizuálním typům, kteří raději věc vidí na vlastní oči, je také k dispozici mnoho videí na Youtube.com, která se právě na práci s jiggerem zaměřují. Barmani z celého světa tu sdílejí svoje know-how a velmi názorně ukazují, jak s jiggerem správně pracovat. Stačí vyhledávat podle klíčového slova jigger.

Často se i tady opakuje právě apel na přesnost a dobrou znalost měr. Ať už je jigger s ryskou nebo bez – ve druhém případě je potřeba nalévat skutečně po okraj. Na což barman potřebuje trénovanou, pevnou a jistou ruku. Mezi sdílené rady patří také to, aby barman umístil jigger těsně ke sklenici, do níž nalévá. Vyhne se tak tomu, že mu přelévaná tekutina potřísní i okolí sklenice – a výsledné množství pak navíc zase bude nepřesné.

Kromě obecnějších tipů jsou tu však k nalezení i osobní barmanské tipy a triky. Třeba brooklynský bartender Tom Macy nabízí praktické video, jak si poradit se dvěma jiggery v jedné ruce a používat je rychle, zručně a s velkou flexibilitou.

A jakožto vášnivý popularizátor koktejlů i barového byznysu se jiggerům docela podrobně věnuje i na svém webu Socialhourcocktails.com.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články