Knihy, které pomůžou vašemu byznysu: O kávě, kavárnách a baristice

O kávě a baristice se píše z mnoha úhlů pohledu. Své čtivo si najdou jak ostřílení kavárníci nebo baristé, tak začátečníci, kteří se v oboru teprve chtějí zorientovat. Na oborových knížkách je cenné to, že do nich často ukládají své know-how zkušení profíci.

1. Domácí klasikou, která se už dočkala několika vydání, je určitě Kniha o kávě od Petry Veselé (nakl. Smart Press, 2010).

Petra je zkušená baristka, několikanásobná mistryně Česka v přípravě kávy, Česko reprezentovala i na mistrovství světa, kde pak zasedla v porotě. Samozřejmě je i kavárnice, která založila, vedla a pak prodala kavárnu, aby se naplno vrhla do kávového vzdělávání. V Knize o kávě se tomuto nápoji věnuje skrz na skrz – od historie, pěstování, zpracování a pražení po její přípravu, včetně konkrétních návodů a receptů. Při pročítání on-line čtenářských reakcí je jasné, že by kniha neměla chybět v žádné na kávu orientované knihovničce. Čtenáři ji doporučují začínajícím baristům i proto, že se tu dozvědí, jak se pořádně starat o profesionální kávovar. Jeden komentář za všechny: „V začátcích mé baristické profese byla kniha mou biblí.“


2. Také knihu Kávové opojení od Anette Moldvaerové (nakl. Esence, 2016) lze doporučit těm, kteří se chtějí v baristice rozkoukat, nebo své baristické dovednosti touží posunout zase o kus dál.

Anette se totiž krok za krokem věnuje různým baristickým technikám, jako jsou správné mletí a dávkování na mlýnku nebo třeba tempování, objasňuje užívání baristického vybavení a zaměřuje se i na to, jak si poradit s cappuccinem, flat white a dalšími kávovými specialitami. Do knihy navíc uložila přes stovku receptů na alko i nealko nápoje s kávou. Pokud si její pohled na kávu a baristiku oblíbíte, můžete Anette, která založila a spoluvlastní Square Mile Coffee Roasters v Londýně, sledovat na Twitteru.


3. Jestli vás spíš zajímá frankofonní pohled na kávu, počkejte si na knihu od Glorie Montenegro a Christiny Chirouze, která se ještě připravuje.

Glorie je bývalá velvyslankyně Guatemaly ve Francii, usadila se v Paříži a založila tu La Cafeotheque. Kávu prodává, propaguje, školí o ní nadšence, začátečníky i profesionály. Její knihu Kávologie nyní chystá v češtině nakladatelství Omega. Knihu popisuje jako iniciační cestu světem kávy, která samozřejmě vede od rostliny až k nápoji.


4. Barista Ryan Soeder a sochař tvořící z mléčné pěny Kohei Matsuno se zase ve své knize Miluji kávu – Tajemství baristů pro kreativní přípravu kávy (nakl. Mladá fronta, 2017) zaměřují na to nejlepší ze světového latte artu.

Než se však čtenáři na vysokou mléčnou školu dostanou, musí začít od základů – od espressa a toho, jak vůbec mléko správně napěnit. Pak se pouští do techniky latte artu a do vybavení, bez kterého se „umělci mléka“ neobjedou. Nezapomínají na 3D latte design, který se objevil nejdřív v Asii a jímž mistři kouzlí portréty nebo postavy z komiksu manga, klidně i v barvě. Autoři se nakonec zase vrací na pevnou zem, když mluví podrobněji o samotné kávě, o pražení, o tom, jak kávu vybírat nebo skladovat. Baristky a baristé s neodbytně tvořivou duší by si měli tuhle knihu rozhodně pořídit. A kdo chce, může se na Koheiho dílo podívat na Instagramu.


5. A nakonec ještě praktický pohled do kávového byznysu, který je zatím k dispozici jen v angličtině (s pekelně dlouhým názvem): The Coffee Boys‘ Step-by-Step Guide to Setting Up and Managing Your Own Coffee Bar aneb How to open a coffee bar that actually lasts and makes money. Zjednodušeně řečeno, jak na to, když chcete ziskovou kavárnu. Kniha sdílí know-how ostřílených „kávových chlapců“ Johna Richardsona a Hugha Gilmartina.

Vysvětlují tu svůj přístup ke kávovému byznysu, založený na kombinaci vášně pro věc, špičkového produktu, lidí, marketingu, systému a peněz. Knihu seženete například na Amazonu.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články