Knihy pro váš byznys: Začtěte se do kuchařek

Pulty knihkupectví kuchařkami přetékají a vybrat to, co stojí za pozornost, chce trochu času a práce. Tak jsme to udělali za vás. Vybrali jsme kuchařky, které sice nejsou přímo určené profesionálům, ale i kuchaři a šéfkuchaři je podle nás ocení.

1.Tento měsíc vychází Kuchařka Gastrokroužku (nakl. Došel karamel, 2018). Ukazuje, jak je možné vařit, když se sejdou přátelé, kteří milují jídlo a rádi objevují nové chutě.

Za kuchařkou stojí Lukáš Hejlík, který je mimo jiné autorem projektu Gastromapa, kde mapuje podniky, co stojí za návštěvu, nutriční gastronomka Jana Králiková, která stojí za projektem Zásadně zdravě, gurmet redaktorka Darina Křivánková a mnozí další, jejichž profesí i láskou je dobré jídlo a pití.

„Je to knížka plná radosti ze setkávání s přáteli. Je o skvělém jídle, krásné atmosféře a humoru. Pokud má kdokoli pocit, i profesionálové v oboru gastronomie, že je něco z toho může inspirovat anebo potěšit, pak bude naše radost z výsledku jen růst. Pro nás to byla zábava,“ říká ke kuchařce Jana Králiková, kterou na knize baví to, jak je možné skrze jídlo lidi spojovat. „V dnešním rychlém světě plném on-linu v tom nacházím něco výjimečného, krásného a plnohodnotného. Čas trávený s přáteli, radost a chuť se scházet a hodovat,“ dodává. A není od věci inspirovat se tím i v profesionálním provozu.


2. Ani Ella Woodward, Britka, která vaří a píše pod značkou Deliciously Ella, nezahálí. Její kniha Lahodně s Ellou a přáteli: Zdravé recepty pro nezapomenutelné společné chvíle (nakl. Omega, 2017) pokračuje v bestsellerové sérii.

Je nabitá inspirací pro mnohé příležitosti. Pro společné obědy, slavnostní večeře i odpolední přátelská posezení. Pro hostiny, brunche, oslavy narozenin, pikniky, firemní večírky i svatby. Na své si přijdou ti, kteří pasou po tipech na netradiční dezerty. Jako zdroj inspirace ji však ocení i profíci, kteří se zajímají o rozšiřující se trend veganského a bezlepkového vaření.

V receptech se objevuje třeba ten na nudle z batátů s krémovou arašídovou omáčkou satay, na pánvi pečená jablka s kardamomem a medem, pečená avokáda s rajčaty a se sezamem nebo marocký salát z květákové rýže. Sbíhají se vám sliny? Pak nahlédněte a vyzkoušejte.


3. a 4. Roman Vaněk se svou ženou Janou vloni odstartovali zbrusu novou edici Jednoduše & dokonale. V každé knize se zaměřují na jedno téma. Začali Kuřetem (nakl. Pražský kulinářský institut, 2017) a pokračují Zeleninou a luštěninami (nakl. Pražský kulinářský institut, 2018).

Obě knížky jsou koncipované jako kuchařky, na nichž spolupracovali čeští šéfkuchaři z řad lektorů Pražského kulinářského institutu. Na Kuřeti se podíleli například Zdeněk Marcín, Radek David, Jaroslav Zahálka, Pavel Mencl, Stephen Senewiratne a Lukáš Černý, na Zelenině a luštěninách Hamed Mali. Jsou to soubory několika desítek receptů doplněných barevnými fotografiemi.

„Kniha nabízí recepty z dostupných surovin pro začátečníky, ale i kulináře, kteří jsou již v kuchyni jako doma. Nebo třeba některé recepty z této knihy poslouží jen jako inspirace,“ řekl Roman Vaněk v rozhovoru pro server Lidovky.cz. A prozradil, že by takových kuchařek rád připravil asi desítku.


5. Ale jestli vás spíš láká suflé z bílého chřestu, polévka Pot au Feu, čekanka se šunkou a soleným máslem nebo francouzský čokoládový dort, pak si vezměte k ruce knížku Francouzská venkovská kuchyně od Mimi Thorisson (nakl. Omega, 2017).

S ní se čtenář ponoří do venkovské kulinární Francie. Mimi totiž žije a tvoří na venkovském zámku v Médoc, od jehož původního majitele mnohé recepty pocházejí.

Mimi vyrůstala v hongkongských restauracích, pak v bistrech v Paříži a na jihu Francie, kam jezdila za babičkou. „Dobré recepty dnes najdete na tolika místech, ale na kuchařce je stále něco hmatatelného a uklidňujícího. Je v ní recept na placky hned po klasickém receptu na čokoládový dort, který se často peče v neděli a který celá rodina miluje,“ píše na svém webu. Francouzská venkovská kuchyně je podle ní víc než kuchařka. Je to splněný sen, příběh domu a místa. Zasněte se v kuchyni s ní.

Ve vaší gastronomické knihovičce by neměly chybět ani publikace o kávě.

Zpět na články