Nože – 4. díl: Hýčkejte si je!

V kuchyni pravděpodobně nenajdete větší vzácnost, než je váš nůž. Ani sebedražší a nejmodernější vybavení totiž nevyváží ten pocit, když najdete nůž, který vám perfektně sedne do ruky. Tak si ho nezapomeňte pořádně hýčkat!

Samozřejmě, že nejjednodušší by bylo uklidit nůž po použití do myčky na nádobí a pak ho uložit do zásuvky k ostatním. Jenže s takovou byste se se svým krájecím parťákem velmi rychle rozloučili. Přinášíme 7 rad, aby vám váš nůž vydržel co nejdéle.

  1. Nůž omyjte po každém použití. Některé potraviny jsou totiž agresivní a na čepeli nebo rukojeti by mohly napáchat nenapravitelné škody.
  2. Osvojte si návyky správného mytí. To je v ruce, ve vlažné vodě za použití jemného saponátu a houbičky, která ostří nože nepoškrábe. Čas od času můžete použít speciální sterilizátor pro hygienickou čistotu.
  3. Vyhýbejte se myčce. Do myčky na nádobí můžete dát bez problémů jen nože ze speciálního druhu oceli, a i ty by se měly umývat ve vodě s maximální teplotou 55 °C. Ostatním zkrátí mycí přípravky plné agresivních chemikálií životnost. Jestli se ani po této zprávě nechcete myčky vzdát, uložte do ní alespoň nože tak, aby se nedotýkaly ostatního nádobí a netupily si tak ostří.
  4. Hned po umytí je utřete. To platí zejména pro nože s dřevěnou rukojetí. Ale zbytečně dlouho působící voda nedělá dobře ani čepeli.
  5. Dřevěné rukojeti pravidelně olejujte. Použít můžete rostlinný olej, například lněný, nebo speciální vosk. Olejování zamezí zbytečnému vysychání dřeva a pomůže zachovat barvu.
  6. Používejte nůž jen ke krájení. Ani v nouzi nepoužívejte nůž jako otvírák nebo šroubovák. Čepel byste mohli nenapravitelně zničit.
  7. Krájejte jen na dřevěném, silikonovém nebo plastovém prkénku. I když jsou k dispozici i na první pohled hygieničtější skleněná nebo keramická prkénka, vyhněte se jim. Nůž ztupí tak, že s ním za chvíli nic nenakrájíte. Stačí, když budete dřevěné nebo plastové prkénko po každém použití umývat a jednou za čas ho vydesinfikujte octem nebo citrónovou šťávou.

Bezpečné skladování

Čepel nože by se měla dotýkat jen potravin, pro které je určena. Z toho jasně vyplývá, že naházet všechny nože do šuplíku není úplně šťastný způsob skladování. Jaké jsou varianty bezpečného skladování nožů?

  1. Stojan na nože. Může být solitérní nebo jako vložka do zásuvky. Každopádně zajistí, že se nože nebudou dotýkat.
  2. Magnetické lišty. Přiděláte je kamkoliv v kuchyni a nože na ně „přicvaknete“. Výhodou je, že máte neustále přehled, nevýhodou, že si musíte sami hlídat, aby měly čepele odstup a vzájemně se netupily.
  3. Rolovací tašky na nože. Velmi skladné a praktické řešení pro kuchaře, kteří vaří i na cestách a potřebují mít nože často u sebe. Nevýhodou je, že se nože čepelemi mohou dotýkat a tupit. Proto byste k tašce měli přikoupit i nasazovací krytky na čepele.
  4. Kufřík na nože s magnetickými stěnami. Oceníte ho jako úkryt pro nejdražší poklady i při cestování.

 

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články