Pečujte o kávovar, na skvělém espressu vám to vrátí

Ceny profesionálních kávovarů se směle vyrovnají nákladům na jedno malé auto. Je proto škoda tuto investici znehodnotit tím, že se jej personál nenaučí správně používat a bude se během přípravy kávy dopouštět zbytečných chyb. Může tak ublížit přístroji i své pověsti. Přinášíme proto pár tipů, jak o kávovar pečovat. A jaké mouchy se vyplatí rychle vychytat, než se v podniku rozmnoží.

Co zvážit, když vybíráte do podniku profi kávovar? Podle 5 doporučení zkušené baristky Petry Davies Veselé především:

  • Počet míst k sezení v kavárně. I podle toho by známá baristka vybírala druh a velikost kávovaru.
  • Baristům se musí s kávovarem dobře pracovat. Petra má například ráda, když jsou dobře vidět hlavy, díky čemuž ví, kam přesně nasadit páku. U některých kávovarů nejsou vidět a pokaždé je potřeba se při nasazení ohýbat.
  • Páka by měla být příjemná do ruky.
  • Výhodou je, když má kávovar na spuštění trysky páčku, která se zapíná nahoru a dolů, namísto otáčecího ventilu.
  • Petra také preferuje trysku, u níž je možné vyměnit koneček za takový, který má menší dírky, tzv. slow tip.

Mám ráda, když jsou dobře vidět hlavy a vím, kam přesně nasadit páku.

Nejčastější chyby při obsluze kávovaru a přípravě kávy v českých podnicích vidí – a co s tím:

  • Špinavá tryska od mléka nebo čokolády. Po každé přípravě nápoje trysku otřete a profoukněte. Když to nebudete dělat, nabídnete hostům s našlehaným mlékem i nejednu nevyžádanou bakterii.
  • Velké množství kávy v násypce mlýnku. Káva v ní zestárne už během dvou hodin, proto Petra Davis Veselá doporučuje zrnka dosypávat častěji a v menším množství.
  • Špinavá násypka a mlýnské kameny. Násypka by se měla čistit každý večer a mlýnské kameny jednou za týden.
  • Páky položené mimo kávovar. Dostatečně se totiž nenahřejí a pro přípravu kávy jsou tak příliš studené.
  • A aby v páce zůstala kávová chuť, vyklepněte lógr z předešlého nápoje až při přípravě dalšího. Sítko vyčistěte ubrouskem, hadříkem či štětcem.

Co si ještě o kávě a baristice přečíst, zjistíte v článku Knihy, které pomůžou vašemu byznysu: O kávě, kavárnách a baristice.

Jak také na každodenní údržbu pákového kávovaru?

Je dobré si uvědomit, že profesionální kávovar je komplexní přístroj s různými součástkami a funkcemi, které jsou sladěné tak, aby výsledkem jejich spolupráce (a dobré vody a kávy) bylo dokonalé espresso. Kávovar je tedy potřeba také čistit a některé jeho součásti pravidelně obměňovat. Petra Davies Veselá radí ve své Knize o kávě denně rozložit a vyčistit páky, třikrát týdně i ve vodní lázni. Na konci každého dne znovu profoukněte a vyčistěte trysku, občas ji ponořte do speciálního čističe. Umyjte mřížku a spodní část kávovaru, aby nebyla mokrá. Kávovar vyleštěte. Ráno odpusťte páru i horkou vodu, udělejte alespoň dvě kávy, které vylijete. Jednou za týden až 14 dní věnujte péči změkčovači vody. Zhruba jednou za dva až tři měsíce také vyměňte těsnění u hlavy kávovaru.

Lepší než vršit chyby a při nesprávném zaškolení je učit i nováčky je vsadit na profesionální kurzy a školení. Kde? Třeba:

  1. Doubleshotu, který má své tréninkové centrum v pražském Karlíně a vychází z know-how provozovatele hned několika vyhlášených kaváren a také stejnojmenné pražírny.
  2. Ve Škole kávy v pražském Hloubětíně u Štěpánky Vantuchové Havrlíkové, která v Česku založila mistrovství baristů.
  3. Petry Davies Veselé v Jílovém u Prahy, která na nich zúročuje jak svou vlastní baristickou praxi, tak bohaté zkušenosti z mistrovských soutěží.
  4. V baristických kurzech brněnské rodinné pražírny Penerini.
  5. Nebo přímo u výrobců a prodejců profesionálních kávovarů, jako je například Illy a jeho Univerzita kávy, také v pražském Karlíně.

 

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články