Překvapte hygienu II: Čisto jako ze škatulky

Nemusíte mít zrovna potkaní rodinku ve spíži a plíseň až za ušima, aby si na vás hygiena smlsla. K průšvihu stačí už jen drobný prohřešek, který by mohl ve svém důsledku ohrozit zdraví zákazníka. Podívali jsme se proto na zoubek základním i méně známým přestupkům, kterých byste se měli ve své restauraci vyvarovat.

Jen za poslední půlrok musela Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřít přes dvacítku podniků. To už je slušný důvod domnívat se, že řada restauratérů v této zemi má ve znalosti hygienických pravidel značné mezery. K pokutám totiž často kromě lenosti a nepořádnosti vede právě neznalost přísných zákonů a nařízení.

Na co si inspekce počíhá

Inspektorům nejčastěji vadí zejména příznaky naprostého zanedbání úklidu. Mezi ně patří nápadné vrstvy mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních. Kontrolují v tomto směru i podlahy a sklad s jídlem, dokonce i stěny – zde se zaměřují především na plísně. Trnem v oku jim bývá také nezvládnutý odvoz odpadů, špatný přístup k teplé čisté vodě (to kvůli čistotě výčepního skla), zanedbaný stav toalet a v neposlední řadě škůdci. Jejich přítomnost prozradí zbytky trusu ve skladech potravin, případně zásoby okousané od myší. Je proto důležité, abyste jídlo před těmito malými hladovými krky dokázali bezpečně ochránit.

Jak to vlastně probíhá?

Pokud inspekce přijde na hrubé porušení zákona, může zákaz provozu uložit hned na místě. Zároveň s ním požádá majitele o nápravu. Při opakované kontrole pak posoudí, jestli je nový stav v souladu s podmínkami zákona. Teprve poté zákaz uvolní a začnou se řešit finanční sankce, které mohou dosahovat až desítek tisíc korun.

Zaměřte se na detaily

Kontrole však můžete pocuchat nervy i zdánlivými maličkostmi, které nejsou v běžné praxi tolik známé. Může se zaměřit třeba i na osobní hygienu zaměstnanců, smí vás požádat o potvrzení jejich zdravotní nezávadnosti. Posvítit si může i na způsob sanitace prostor nebo například na dostatečnou výměnu vzduchu v místnosti (nesmí docházet ke kondenzaci par a k nadměrnému usazování prachu; k tomu musí být zajištěna dostatečná výměna vzduchu přirozeným nebo nuceným větráním, popřípadě musí být vzduch upravován klimatizací). To vše byste měli mít podle zákona v naprostém pořádku.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články