Připravte zahrádku na sezonu

Teplých večerů je v Česku příliš málo na to, aby je zákazníci chtěli trávit v interiérech. Abyste souboj s pěkným počasím měli šanci vyhrát, je načase vyzbrojit se zahrádkou! Přečtěte si, jak to zařídit, aby se k vám i v létě hosté jen hrnuli.

Zřízení zahrádky nebo předzahrádky je pro mnohé provozovatele restaurací zcela přirozeným krokem. Nejen že umí podstatně zvýšit kapacitu restaurace, nalákat nové zákazníky a zvýšit tak tržbu, ale v mnoha případech je venkovní posezení před podnikem přínosem i pro samotné město. Například láká nové návštěvníky a celkově umí zpestřit veřejný prostor. Její zřízení má však svá úskalí, na která je nutné se předem připravit.

A povolení máte?

Pokud o stavbě venkovního posezení před podnikem teprve uvažujete, připravte se, že tento proces může trvat i pár měsíců. Zejména pokud jde o předzahrádku, která zasahuje do ulice. Pak je totiž nutné podat žádost na městském úřadu. Výsledek přitom zdaleka nemusí odpovídat očekávání, a to ani v případě, že sousednímu podniku vše prošlo hladce. Na úřadě posuzují více aspektů než samotnou polohu restaurace, roli mohou hrát i zdánlivé drobnosti, jako je vzdálenost od křižovatky nebo hluk, který by mohl obtěžovat okolí. Proto byste rozhodně neměli začít vytahovat stolečky, dokud nemáte vše černé na bílém.

Ani zřízení vlastní zahrádky v soukromém prostoru – tedy bez nutnosti povolení – nemusí být bez potíží. Nespokojení sousedé umí často zavařit, proto raději preventivně požádejte o jejich souhlas. Nejde jen o vstřícný krok, který vám vylepší sousedské vztahy. Pokud se domluvíte předem, nemusíte se obávat pozdějších stížností.

Jenom židle nestačí

Povolení vyřízeno? Je načase vrhnout se do práce. Nakoupit pár stolečků a židlí je k nalákání zákazníků bohužel příliš málo. Aby se hosté cítili jako v bavlnce, nabídněte jim kromě bytelných židlí také útulné prostředí. Květinové aranžmá, hezké slunečníky, měkké polštářky na tvrdé židličky a dostatečná zásoba huňatých dek pro případ chladných večerů by rozhodně neměly chybět.

Roli ovšem nehraje jen pohodlí, ale také praktičnost. Slunečníky musí být dostatečně široké, aby zakryly před nemilosrdnými paprsky všechny hosty u stolu souměrně. Popelníky by neměly být vystaveny poryvům větru, aby popel nelétal hostům do jídla. Měli byste se také preventivně vybavit na vrtkavé nálady letních bouřek a nezvané hmyzí návštěvníky.

Pohodlí hosta rovná se padesát procent úspěchu. Máme pro vás 10 tipů, se kterými se budou cítit skvěle.

Několik tipů pro úspěšnou zahrádku:

  • Pamatujte na invalidní vozíky a kočárky. Dostanou se snadno tam, kam potřebují? Je možné je zaparkovat?
  • Mějte vždy po ruce ochranu proti dešti, slunci a zimě.
  • Venkovnímu posezení přizpůsobte nabídku. Na slunci potěší velký výběr limonád a lehčích, menších jídel.
  • Myslete na dostatek místa pro skladování nábytku přes noc nebo v dlouhodobě nepěkném počasí.
  • Zajistěte pohodlný a rychlý průchod mezi stolky obsluze.
  • Nezapomeňte na personál – ustojí zvýšený počet objednávek? Možná budou zapotřebí brigádníci.
  • Pokud máte na venkovních stolech ubrusy, pořiďte jim závaží. Vaši hosté je tak nemusí chytat pokaždé, když se zvedne vítr.
  • Zřiďte pítko pro psí návštěvníky.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články