Trendy podle veletrhu FOR GASTRO & HOTEL

Těžko byste u nás hledali jinou akci zaměřenou na gastronomii a hotelnictví takového rozsahu a obsahu, jako je veletrh For Gastro & Hotel. Letošní ročník proběhl na začátku října, byl největší ve své osmileté historii a my jsme u toho nemohli chybět. Jaké trendy budou vládnout příštímu gastronomickému roku?

Přizpůsobte otvírací dobu

Kvalitních zaměstnanců je pomálu a v gastronomii to platí obzvlášť. Než abyste se trápili a najímali na plac nekvalifikované brigádníky nebo cizince, přizpůsobte otvírací dobu svým zákazníkům. Chodí k vám především na polední meníčka a večer zeje váš podnik prázdnotou? Nebo u vás naopak za bílého dne „chcíp‘ pes“, ale večer máte nabito? Mějte otevřeno jen v hodiny, kdy je u vás nejvíc hostů. Díky tomu si vystačíte i s menším počtem zaměstnanců.

Ulehčete personálu v kuchyni

Možná teď namítáte, že nedostatek personálu je viditelný i v kuchyni. I na tuto bolístku měl veletrh For Gastro & Hotel řešení. Pracujte s předpřipravenými potravinami! Pozor, teď vás rozhodně nenabádáme k tomu, abyste kupovali polotovary. Stále platí, že kvalita je na prvním místě a vařit byste měli vždy ze základních surovin. Řeč je třeba o oloupaných nebo nakrájených bramborách, jejichž příprava pak zabere kuchařům méně času.

Zamyslete se nad cenotvorbou

Pokud přemýšlíte, že omezíte otvírací dobu, napadá vás možná, jestli se i tak uživíte. Na to má recept Petr Stádník z Makra, který v rámci své prezentace radil, jak vylepšit prezentaci jídla. Pokud v tomto směru zapracujete a zaškolíte personál, jak pokrmy hostům lépe prodat, můžete si dovolit i zmenšit porce a cenu nechat stejnou.

Inspirujte se u úspěšných

V rámci veletrhu proběhla celá řada doprovodných soutěží. Jestli se chcete inspirovat, rozhodně byste se měli zblízka podívat na vítěze o nejzajímavější gastronomické podniky. Mezi ty se zařadily v kategorii start-up restaurace Zas a znova z Hlubočinky, cenu za inovace si odnesla Rychta Brandýs z Brandýsa nad Labem a nejlepší koncept má Bistro Dynamica z Prahy 5.

Vyhlášeni byli i nejlepší cukráři letošního roku. Na vrchol pomyslného stupně vítězů se postavila Jana Šplíchalová z Horek nad Jizerou, druhé místo obsadil Jiří Malina z Aramarku a třetí se umístila Iva Roháčová ze studia Timinka – sladké umění.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články