Turka ne, raději alternativu

Tradiční české trio – preso, vídeň a turek do skla, které ještě nedávno dominovalo nápojovým lístkům napříč všemi úrovněmi restaurací, je na ústupu. Povědomí o kávě a její kvalitě za poslední roky prostoupilo celou společností.

Za tento úspěch vděčíme nové vlně, která se označuje jako třetí. V té už není káva vnímaná jen jako komodita. Více se věnuje kvalitě a k přípravě přistupuje jako k umění. Důležitý je co největší chuťový požitek z kávy, aby bylo možné vychutnat jemné rozdíly chutí různých odrůd a regionů, stejně jako je to například u vína.

Z farmy do nápojového lístku

S touto vlnou vznikla spousta kaváren, které jsou na kvalitě založené. Zákazník by tak měl dostat svůj nápoj ze světle pražené kávy z lokální pražírny, která je přímo napojená na farmáře nebo specializovaného dodavatele, který zná původ prodávaných kávových zrn.
Tento trend však již vnímají i nespecializované provozovny. Na barech se vedle pípy objevují pákové nebo automatické kávovary a v nabídce zase kávové nápoje jako lungo, americano, cappuccino nebo káva latté.

Alternativní neznamená složité

Pro šálek dobré kávy ale není nutně zapotřebí investovat do drahých kávovarů a mlýnků. Stačí kvalitní káva a jedna z mnoha alternativních metod její přípravy. Ta přitom nezabere více času než onen bájný turek. Jednou z těchto metod je french press. Ten patří mezi nejjednodušší metody přípravy kávy, a proto je velmi oblíbený. Navzdory jednoduchosti v něm totiž snadno docílíte výborné chuti. Stačí jen do nádoby nasypat hrubě namletou kávu, zalít, promíchat, nechat tři minuty louhovat a stlačit píst, který nám oddělí nápoj od sedliny. Důležité je kávu okamžitě servírovat a nenechávat ji dále ve french pressu. Zbytečně pak dochází k přeextrahování a místo dobré kávy se dočkáte kávy hořké nebo bez chuti. Podobný této metodě je aeropress, který také funguje na principu stlačení a filtrace. V případě aeropressu jde ale o filtraci pomocí filtračního papíru a vzduchu. Výsledná chuť je plnější a výraznější. Navíc jde o zajímavý a netradiční proces, který zaujme především ty, kteří rádi zkoušejí nové věci.

Hodně kávy za pár minut

Překapávanou kávu můžete připravit pomocí dripperu. Jeho výhodou je, že za pár minut zvládne připravit větší množství kávy. Dripper stačí položit na nádobu, do které se má káva přefiltrovat, vložit filtr, nasypat jemněji namletou kávu a tu přelít vodou. Výsledkem je čistý nápoj a filtr s lógrem, který lze jednoduše vyjmout a zahodit. Na stejné bázi funguje také chemex, který svým tvarem může připomínat skleněnou vázu nebo přesýpací hodiny.

Pokud přece jen chcete nechat přípravu filtrované kávy na stroji, sáhněte po batch brew. Ten dovede připravit velké množství kávy a s konzistentním výsledkem. Nespornou výhodou je ušetřený čas, který jinak musíte přípravě kávy věnovat. S touto formou přípravy se můžete setkat například v pražské restauraci Eska. Ta ve svém menu po boku nápojů připravených na základě espresa nabízí dva druhy filtrované kávy.

Foto: Shutterstock.com

Zpět na články