Nože – 2. díl: Zorientujte se v džungli kuchyňských nožů

Kuchyňských nožů existují desítky druhů, od univerzálních až po velmi specifické. A vyznat se v nich tak, abyste si vybrali ty nejlepší pro vaši ruku a práci, dá docela zabrat. Máte chuť si rozšířit obzory?

Předpokládáme, že základní 3 nože, o kterých jsme psali v předchozím článku, už v kuchyni máte. Tak co jim teď pořídit parťáky, kteří pomůžou se specifickými úkoly?

Pro základní orientaci ve světě nožů si zapamatujte jednoduchou pomůcku. Nejkratší nože jsou vhodné na okrajování a čištění. Středně dlouhé, kolem 15 až 20 cm, se hodí na krájení zeleniny, ovoce nebo masa. A nejdelší, s čepelí kolem 25 cm, využijete při krájení pečiva nebo dortů. Nožířskou výbavu si vybírejte podle toho, co v kuchyni nejčastěji vaříte.

Kuchařský nůž

Univerzální kousek, který už pravděpodobně máte. Charakteristická je pro něj velmi široká pevná čepel o délce kolem 20 cm. Hodí se na krájení zeleniny, práci s masem i sekání bylinek. Potkat se s ním můžete i pod názvem univerzální nůž nebo nůž šéfkuchaře.

 


Nůž na zeleninu

Nejmenší člen rodiny nožů – nůž na zeleninu – patří k druhým nejčastěji používaným. Krátká čepel kolem 8 cm, která může být rovná nebo zahnutá, si skvěle poradí s jakoukoliv zeleninou. Je jen na vás, jakou variantu vyhodnotíte jako vhodnější a příjemnější pro práci.

 

„Nožířskou výbavu si vybírejte podle toho, co v kuchyni nejčastěji vaříte.“

Plátkovací nůž

Už podle názvu si asi tipnete, že bude řeč o noži, který dokáže krájet na tenké plátky. Je jedno, jestli se plátkovací nůž pustí do masa (syrového nebo k servírování) nebo zeleniny. K tenkým plátkům čehokoliv je potřeba rovná čepel ostrá jako břitva a dlouhá od 15 do 30 cm.

 

 


Filetovací nůž

Jakmile se pustíte do kuchyňské úpravy ryb, bez filetovacího nože se neobejdete. Poznáte ho velmi jednoduše podle dlouhé tenké čepele, která má specifický zužující se tvar zachovávající její pružnost.

 

 


Vykosťovací nůž

Umí oddělit maso od kostí a šlach tak rychle, že nestačíte zírat. Na pohled je vysťovací nůž snadno zaměnitelný s filetovacím nožem. Ale na rozdíl od něj má kratší čepel, díky níž je ještě pružnější.

 

 


Špikovací nůž

Pevný, s velmi ostrou špičkou, akorát do ruky. Špikovací nůž sice perfektně slouží svému hlavnímu účelu, špikování a výrobě kapes v mase, ale budete ho milovat i při čištění drobné zeleniny, masa nebo mořských plodů.

 

 


Nůž na pečivo

Charakteristickou dlouhou čepel nože na pečivo s vlnkovitým ostřím doceníte při krájení pečiva s tvrdší kůrkou, porcování dortů nebo přípravě ananasu.

 

 


Nůž na sýry

Zrající nebo měkké sýry dokážou při porcování pěkně potrápit. Speciální nůž na sýry má čepel zakončenou jemnou pilkou a opatřenou drážkami nebo otvory. Ty mají jediný cíl – snížit množství sýra nalepeného na noži.

 

Foto: Shutterstock.com, www.kvalitninoze.cz, www.bavimevarit.cz

Zpět na články
Filetovací nůž
Kuchařský nůž
Nůž na pečivo
Nůž na sýr
Plátkovací nůž
Vykošťovací nůž
Špikovací nůž